Waar vind je ijzerklompjes?

Deze gids vertelt hoe je aan ijzerklompjes komt en legt een handige truc uit waarmee je elke dag het maximaal mogelijke aantal ijzerklompjes krijgt.

Al vrij snel nadat je bent begonnen met Animal Crossing: New Horizons, merk je dat ijzerklompjes (Engels: iron nuggets) een essentiële grondstof zijn voor het verder opbouwen van je eiland. Toch is het niet zo evident waar je ijzerklompjes kunt vinden en lijkt het verzamelen heel langzaam te gaan. Hier vind je tips om meer ijzerklompjes te vinden!

Waar vind je ijzerklompjes in Animal Crossing: New Horizons?

Animal Crossing New Horizons rots
Een rots

Om ijzerklompjes te bemachtigen heb je twee dingen nodig: een rots en een bijl of schep. Op jouw eiland liggen meerdere rotsen, waar je iedere dag een paar keer op kan slaan met je schep of bijl. Zodra je tegen een rots slaat, vliegt er wat materiaal uit. Blijf tegen de rots slaan om meerdere materialen te krijgen, maar let op: de rots geeft maar korte tijd materialen. Na een paar seconden verhard de rots weer en moet je wachten op de volgende dag om opnieuw materialen eruit te kunnen slaan.

Wanneer je tegen een rots slaat kunnen de volgende materialen eruit “vallen”:

  • Steen
  • IJzerklompje
  • Kleihomp
  • Goudklompje
  • Klingels
  • Steen-ei (alleen tijdes Konijnendag)

De kans is dus aanwezig dat je helemaal geen ijzerklompjes vindt!

Let op dat je geen fruit eet! Dit heeft namelijk tot gevolg dat je de rots kapot slaat met je schep of bijl. Toch gebeurd? Het duurt een dag voordat er weer een nieuwe rots op je eiland verschijnt.

Het maximale aantal materialen uit een rots krijgen

Wanneer je met je schep of bijl tegen een rots slaat, merk je dat je personage een stukje naar achter deinst door de terugslag. Dit heeft tot gevolg dat je weer dichterbij moet lopen voordat je de rots opnieuw kunt raken, en daarmee verlies je kostbare tijd. Gelukkig is er hier een trucje voor.

Stap 1

Animal Crossing New Horizons IJzerklompjes

Ga naast de rots staan en graaf een gat direct achter je, en een gat naast dit gat. Doe het zoals op het plaatje.

Stap 2

Animal Crossing New Horizons IJzerklompjes

Positioneer jezelf zodat je recht tegen de rots staat en tegelijkertijd ongeveer in het midden van de twee gegraven gaten.

Stap 3

Animal Crossing New Horizons IJzerklompjes

Sla zo snel als je kan tegen de rots! Je zult merken dat je personage niet meer naar achteren wordt geduwd door de terugslag omdat je klem staat tegen de gaten.

Stap 4

Animal Crossing New Horizons IJzerklompjes

Als je het goed hebt gedaan kun je precies acht materialen uit de rotsslaan. Dit is het maximaal aantal materialen per rots wat je kan krijgen!

Let op dat je ruimte vrijlaat rondom de rots. Ligt er bijvoorbeeld een takje of een stuk fruit op een van de ruimtes die aan de rots grenst, dan kan daar geen materiaal meer verschijnen. Raap dus alles op voor je begint!

Volg bovenstaande stappen voor alle rotsen op je eiland en tel uit je winst! Nog niet genoeg ijzerklompjes? Dan zul je moeten wachten op de volgende dag.

IJzerklompjes vinden op Nook-miles-eilanden

Als je niet wilt wachten op de volgende dag en je hebt genoeg Nook-miles, dan is er nog een andere manier om ijzerklompjes te vinden. Bij het Nookstation in de tent van Tom Nook kun je namelijk een speciale Nook-miles-bon kopen voor 2000 Nook-miles. Met deze bon kun je vervolgens naar een willekeurig eiland vliegen via de luchthaven op je eiland.

Het is aangeraden om pas tickets te kopen als je je inventaris hebt uitgebreid met het “Orde op zakken”-recept (verkrijgbaar via het Nookstation nadat je je eerste lening hebt afbetaald) zodat je meer spullen mee terug kunt nemen. Ook heb je mogelijk de polsstok en ladder nodig om overal bij te kunnen op het eiland.

Op deze eilanden kun je behalve rotsen nog veel meer dingen vinden, zoals insecten, vissen, nieuwe fruitsoorten, bamboe en zelfs nieuwe dieren die je kunt uitnodigen naar je eiland. Zorg voor je vertrek dat je genoeg gereedschap bij je hebt en je zakken zo veel mogelijk leeg zijn gemaakt, zodat je zo veel mogelijk mee terug kunt nemen. Op het eiland zelf kun je eventueel nieuw gereedschap kopen voor 200 Nook-miles.

Bedelen bij je bewoners

Een andere, niet geheel betrouwbare methode, is om met de bewoners op je eiland te babbelen. Soms kunnen ze namelijk erg behulpzaam zijn en doneren ze een aantal ijzerklompjes aan je, om je bijvoorbeeld te helpen bij het bouwen van de winkel!

Helaas is het niet mogelijk om er echt naar te vragen: de dieren moeten er toevallig zelf over beginnen.

Uit cadeauballonnen

Je hebt de cadeauballonnen vast al eens voorbij zien vliegen. Er kan van alles in het cadeau aan de ballon zitten, waaronder ook ijzerklompjes. De kans dat je uitgerekend ijzerklompjes vindt, is natuurlijk relatief klein. Het is sowieso een goed idee om alle cadeauballonnen naar beneden te halen met je katapult!

Tot zover alle beproefde methodes om ijzerklompjes te vinden! Mocht je nog steeds te weinig hebben, wacht dan tot de volgende dag zodat je de bovenstaande trucjes opnieuw kunt proberen. Rome is niet op één dag gebouwd, en datzelfde geldt voor je eiland!


Lees nog meer tips over Animal Crossing: New Horizons in onze handige Encyclopedie-, Beginnersgids–, Tips & Tricks en Evenementen-secties. Bekijk bijvoorbeeld de vissen en insecten die nieuw zijn in oktober, of gewoon onze lijsten met alle vissen, alle insecten of alle diepzeewezens. En is dat schilderij van Redd echt of nep, of... vervloekt?! Vergeet ook niet onze checklist te gebruiken om dagelijks na te gaan of je alles hebt gedaan, en lees alles over knollen, geldbomen, en de aankomende vistoernooien en beestjesbekers! Benieuwd welke nieuwe gratis content wordt toegevoegd op 5 november? Dat lees je allemaal in onze handige samenvatting!