Wat zijn amiibo en wat kun je ermee in Animal Crossing: New Horizons?

Zodra je de kampeerplek hebt vrijgespeeld in Animal Crossing: New Horizons, krijg je toegang tot amiibo. Wat dat precies inhoudt en hoe je amiibo gebruikt, wordt echter niet zo goed uitgelegd. Deze gids legt alles uit!

amiibo

Wat zijn amiibo?

Om te beginnen is ‘amiibo’ de verzamelnaam voor een lijn van verzamelbare figuren en kaarten van Nintendo-personages, waar NFC-technologie in verwerkt zit. NFC staat voor near-field-communication en is een draadloze manier om gegevens over te dragen. Deze technologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de ov-chipkaart en om contactloos te betalen met je betaalpas.

In het geval van amiibo scan je niet een pasje, maar houdt je het figuurtje of de kaart tegen je Nintendo Switch en wordt de NFC-data in het plastic figuurtje of de kaart gelezen. Hiermee kun je vervolgens leuke dingen vrijspelen in verschillende Nintendo-spellen, zoals in Animal Crossing!

Korte geschiedenis van amiibo

De eerste amiibo werden in 2014 geïntroduceerd in de vorm van figuurtjes van Nintendo-personages uit het spel Super Smash Bros. voor Wii U en 3DS. Sindsdien zijn er meer dan 170 amiibo-figuren verschenen en zijn er figuren te verzamelen van verschillende Nintendo-gamereeksen, waaronder Mario, Zelda, Animal Crossing en Splatoon.

Animal Crossing amiibo figuren

In 2016 introduceerde Nintendo voor het eerst de ‘amiibo-kaart’: verzamelbare kaarten van Animal Crossing-personages waar ook een NFC-chip in verwerkt zit. Deze kaarten werden speciaal ontwikkeld voor het spel Animal Crossing: Happy Home Designer voor Nintendo 3DS. Door amiibo-kaarten van specifieke Animal Crossing-personages in dit spel te scannen, kan de speler het interieur van dat personage ontwerpen. De kaarten werden op willekeurige wijze in pakjes van 3 kaarten verkocht en in totaal verschenen er vier series met elk een eigen verzamelmap.

Animal Crossing amiibo kaarten serie 1

Serie 1

Animal Crossing amiibo kaarten serie 2

Serie 2

Animal Crossing amiibo kaarten serie 3

Serie 3

Animal Crossing amiibo kaarten serie 4

Serie 4

Datzelfde jaar werd aangekondigd dat ook het spel Animal Crossing: New Leaf voor Nintendo 3DS ondersteuning zou krijgen voor amiibo-kaarten, en werden er nog 50 extra ‘Welcome amiibo’-kaarten gemaakt voor deze gelegenheid, alsook 6 speciale kaarten ter gelegenheid van een samenwerking met Sanrio. In totaal zijn er 461 amiibo-kaarten van Animal Crossing!

Animal Crossing amiibo kaarten Welcome amiibo

Welcome amiibo

Animal Crossing amiibo kaarten Welcome amiibo Sanrio

Welcome amiibo
Sanrio Collaboration

In 2020 kwam Animal Crossing: New Horizons voor Nintendo Switch uit en ook dit spel ondersteunt amiibo en amiibo-kaarten. De populariteit van de serie steeg enorm en daarmee ook de vraag naar amiibo en amiibo-kaarten. Helaas heeft Nintendo de productie ervan (nog) niet opnieuw opgestart buiten Japan en zijn de figuren en kaarten nu heel moeilijk te vinden.

Wat doen amiibo in Animal Crossing: New Horizons?

Er zijn twee manieren waarop amiibo gebruikt kunnen worden in Animal Crossing: New Horizons:

 • Nieuwe bewoners uitnodigen (alleen amiibo-kaarten)
 • Foto’s maken in een fotostudio en posters ontvangen (alle Animal Crossing-amiibo)

Om beide gebruikwijzes uit te leggen is het belangrijk om de verschillen te kennen tussen Animal Crossing-amiibo. Er zijn namelijk amiibo van bewoners en speciale personages.

Speciale personages

Animal Crossing special amiibo

Dit zijn de personages die alle spelers tegenkomen en die je op je avontuur helpen, zoals Isabelle, Tom Nook, C.J., Blathers, en Mabel. Ze zijn anders dan bewoners omdat ze niet op je eiland wonen in een eigen huis. Alle amiibo-figuren (de poppetjes) van Animal Crossing zijn van speciale personages. Daarnaast zit er in ieder pakje amiibo-kaarten altijd één speciale kaart – deze zijn glimmend.

Bewoners (normale amiibo)

Animal Crossing normale amiibo

De bewoners zijn dieren die op je eiland komen wonen of de kampeerplek bezoeken en een eigen huisje kunnen krijgen. In ieder pakje Animal Crossing-amiibokaarten zit behalve één speciale kaart ook twee kaarten van bewoners. Er bestaan geen amiibo-figuren van bewoners.

Nu je het verschil weet, kunnen we de verschillende toepassingen van amiibo in Animal Crossing: New Horizons uitleggen!

Bewoners uitnodigen met amiibo-kaarten

Zoals eerder uitgelegd bevat ieder pakje amiibo-kaarten één speciale kaart en twee bewonerkaarten. De bewonerkaarten kun je gebruiken om het personage op de kaart op je eiland uit te nodigen en hem of haar uiteindelijk te laten intrekken op je eiland!

Om dieren uit te nodigen moet je de kampeerplek hebben vrijgespeeld. Heb je nog geen kampeerplek? Speel dan even door!

Stap 1: Gebruik het NookStation en scan de kaart

Ga naar het NookStation en kies voor ‘kampeerder uitnodigen’. Je wordt nu gevraagd om de amiibokaart te scannen. Houd de kaart tegen de rechterstick of tegen het midden van de Pro Controller om de kaart te scannen. Wanneer het scannen gelukt is, zal je gevraagd worden of je het dier wilt uitnodigen.

Stap 2: Bezoek het dier op de kampeerplaats

Animal Crossing New Horizons amiibo kampeerplek

Jouw uitgenodigde dier is direct te bezoeken op de kampeerplaats en blijft daar voor een dag. Ga ernaartoe en maak een babbeltje. Als je hem of haar op je eiland wilt laten wonen, zul je het dier meerdere keren achter elkaar moeten aanspreken. Zelfs wanneer je de mogelijkheid krijgt om het dier uit te nodigen op je eiland, zal hij of zij weigeren. Vrees niet: je kunt ze uiteindelijk wel overtuigen!

Stap 3: Maak drie souvenirs

Het dier zal nog niet direct willen verhuizen, maar om hem of haar van gedachten te laten veranderen zul je souvenirs kunnen maken. Het dier zal vragen naar een specifiek voorwerp dat alleen te maken is met de werkbank. Als je het doe-het-zelfplan nog niet hebt, krijg je die ook.

Maak het voorwerp op de werkbank (hopelijk heb je de juiste materialen!) en breng het naar je kampeerder toe. Hij of zij zal er blij mee zijn, en je vragen of je hem of haar nog een keer wilt uitnodigen.

Herhaal de volgende dag alle stappen, en de dag erna weer, zodat je in totaal drie souvenirs op drie verschillende dagen hebt gemaakt. Je zult iedere dag weer opnieuw de amiibokaart moeten gebruiken op het NookStation om het dier uit te nodigen op je kampeerplek!

Stap 4: Laat het dier naar je eiland verhuizen!

Na drie dagen en drie souvenirs gemaakt te hebben, zal je uitgenodigde dier eindelijk te overtuigen zijn om op je eiland te komen wonen! Spreek hem of haar nog een een paar keer aan totdat ze eindelijk toegeven.

Indien je geen huizen vrij hebt staan, zal je zelf kunnen kiezen welke bewoner vertrekt om ruimte te maken voor jouw uitgenodigde dier. Je gekozen bewoner zal dezelfde dag nog zijn of haar spullen inpakken in dozen en de volgende dag vertrokken zijn, waarna jouw nieuw uitgenodigde dier zal intrekken.

Je kan oneindig vaak gebruikmaken van deze amiibo-functie om zo je perfecte eiland samen te stellen. Het enige wat je dus nodig hebt, zijn de kaarten van jouw favoriete dieren! Om deze reden zijn de amiibo-kaarten momenteel ontzettend in trek en zijn ze moeilijk te vinden voor een betaalbare prijs.

Foto’s maken met amiibo op Fotopia

De andere functie van amiibo in New Horizons is om het personage waar je een amiibo van hebt uit te nodigen op het eiland Fotopia en een fotoshoot te houden. Om Fotopia te bezoeken moet je met de hond Harvey gesproken hebben. Harvey zal na ongeveer je derde dag op het eiland rondlopen, en zodra je met hem hebt gepraat kan je bij de luchthaven ervoor kiezen om naar Harvey’s eiland te vliegen.

Animal Crossing New Horizons Harvey eiland

Op Harvey’s eiland krijg je de volledige uitleg over het maken van foto’s in zijn fotostudio. Het verschil tussen foto’s maken op Fotopia (Harvey-eiland) en tijdens het normale eilandleven is dat je op Fotopia bewoners van je eiland kan oproepen, aankleden en laten poseren, en dat je toegang hebt tot alle voorwerpen uit je catalogus om de set te decoreren!

Wanneer je in Harvey’s fotostudio bent en op het pijltje omlaag drukt (de richtingsknoppen aan je linker Joy-Con), zul je het amiibo-logo zien pulseren in de hoek linksonder. Je kunt nu een amiibofiguur of een amiibokaart tegen de rechterstick houden om deze te laten scannen.

Animal Crossing New Horizons amiibo scannen

Wanneer je een amiibo succesvol hebt gescand, zal dit personage in de fotostudio verschijnen. Het maakt niet uit of dit personage wel of niet op je eiland woont. Je kunt niet met hem of haar praten, maar je kan ze wel aankleden en laten poseren voor leuke kiekjes!

Niet alle amiibo kunnen opgeroepen worden. Speciale personages die nog niet in Animal Crossing: New Horizons voorkomen, zijn bijvoorbeeld niet uit te nodigen. Echter zijn amiibo van deze personages niet volkomen nutteloos: je kunt nog wel een poster van ze krijgen. Daarover lees je in het volgende hoofdstuk meer.

Animal Crossing New Horizons fotopia
Animal Crossing New Horizons fotopia

Hieronder vind je een overzicht van de amiibo-figuren die je wel en niet kunt uitnodigen voor een fotoshoot. Voor speciale amiibo-kaarten is de vuistregel: zit het personage in het spel, dan kan je hem of haar uitnodigen.

Fotoshoot mogelijk

 • Blathers
 • Celeste
 • Cyrus
 • Isabelle
 • K.K.
 • Kicks
 • Mabel
 • Reese
 • Rover
 • Timmy & Tommy
 • Tom Nook

Fotoshoot niet mogelijk

 • Digby
 • Dorpsbewoner
 • Kapp’n
 • Lottie
 • Resetti

Ontvang een poster van gescande amiibo

Niet getreurd als jouw amiibo niet uitgenodigd kan worden! Er is namelijk een kleine ’troostprijs’. Van iedere amiibo die je scant in Fotopia kun je namelijk achteraf een poster bestellen. Zodra je terugkeert naar de luchthaven, ontvang je hierover een telefoontje van Harvey.

Animal Crossing amiibo poster
Animal Crossing amiibo poster

In de Nook-catalogus kun je voortaan bij ‘Speciale artikelen’ ook posters terugvinden. Ieder personage waar je een amiibo-figuur of amiibo-kaart van hebt gescand in Fotopia, heeft een poster. De posters kosten 1000 klingels per stuk en kan je naar hartenlust bestellen vanuit de catalogus. De volgende dag ontvang je hem per post en kan je je huis ermee decoreren!

Animal Crossing New Horizons amiibo poster

Dit waren de drie manieren waarop je gebruik kan maken van amiibo in Animal Crossing: New Horizons. Ben je op zoek naar amiibo-kaarten? Ze zijn lastig te vinden maar onlangs had Amazon een nieuwe lichting ontvangen. Mogelijk ga je ze daar nog vinden!